петак, 28. октобар 2016.

Мали: Млади људи са добрим идејама ће увек имати подршку Града

Градоначелник Београда Синиша Мали примио је у Старом двору студенте Електротехничког факултета и Војне академије који су патентирали еко-бицикл, уређај помоћу којег туристи могу да добију информације о историји и културној понуди града, као и ресторанима, хотелима или ноћном проводу.

Студенти Електротехничког факултета Никола Милић, Лука Кнежевић, Дејан Лукић и Лука Гаврић, као и Урош Јаковљевић са Војне академије, патентирали су уређај који ради на соларну енергију или окретање педала, а на инсталираном таблету корисници добијају информације о културној, гастрономској и другим понудама града. 

Градоначелник је истакао да је импресиониран њиховом енергијом, знањем и вољом да неке ствари промене.

– Имали су идеју како да направе свој производ и за то су добили бројне награде и признања. Моја жеља је да своје снове не остварују у Аустралији или Канади него овде. Потпуно је логично да Град Београд стане иза њихове идеје и да их подржи. Од таквих производа и град може да има користи, пошто је овај патнет усмерен ка туризму и промоцији Београда. Идеја је да овакви уређаји буду постављени на неколико локација у граду и да им помогнемо да свој бизнис прошире – рекао је Мали.

Он је нагласио да млади људи имају шансу да добрим идејама добију подршку родног града, као и да се све то уклапа у стратегију и визију Града Београда.

– Наше младе стручњаке смо подржали и кроз Научно-технолошки парк на Звездари, где пре две године није било ничега, а сада тамо постоји десетине компанија и стотине младих људи који раде. Велика ми је част и задовољство да чујем нове идеје од младих људи. За 10 или 15 година ће у овој фотељи седети неко други и помоћи друге младе људе са добрим идејама. Једноставно, порука за младе је да не одлазе одавде, већ да снове остварују у својој земљи – нагласио је Мали.

Према његовим речима, посебно је импресивна чињеница да је производ коштао свега неколико стотина евра.

– Урадити велику ствар са мало новца је порука овог састанка, а наша дужност је да подржавамо пројекте попут овог. Позивам све младе људе са добрим идејама да нам их представе, јер ће Град Београд, а сигуран сам и Влада Републике Србије, сигурно стати уз њих – поручио је градоначелник.

Лука Гаврић је рекао да је идеја настала на такмичењу омладинских предузетника.

– Са градоначелником смо усклађивали наше идеје и дизајне које имамо у плану. Разговарали смо о томе како се све ово уклапа у план за развој града. Такође, говорили смо о малим изменама на нашим патентима и пре свега о томе да ћемо имати подршку Града Београда – рекао је Гаврић.